Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens

Hallo Veners,

Daar stonden wij dan op 1 januari met de champagne omhoog. 
Routinematig “Gelukkig 2020″….. Ons van geen kwaad bewust wat er 2 maanden later over ons heen zou komen.

Een virus waarbij de één riep “griepje” en de ander waarschuwde voor het meest ernstige scenario dat er kon gebeuren.
Ziekenhuizen raakten vol, verplegend personeel nog meer overbelast.
Nederland ging op slot.

Nu wij zuchten onder de tweede golf en snakken naar het vaccin kijken we terug op een roerig en bewogen jaar.
Voor de activiteiten van de wijkvereniging stond ook ineens alles stil.
Hoewel bij het minste op geringste sprankje hoop er binnen het bestuur werd afgevraagd “kunnen we weer?” of “wat kunnen we en mogen we?” bleek voor organiseren van activiteiten geen ruimte, helaas.
Ook in het nieuwe jaar zullen wij wellicht tot aan de zomer de verdere ontwikkelingen van de komende vaccinaties moeten afwachten. Hopelijk kunnen we in na de zomer voorzichtig beginnen met activiteiten.

In het afgelopen jaar werd ook duidelijk dat het “Energie Anders” project afgesloten werd met een succes. Jawel, u leest het goed … een succes.
Hoewel deze groep van zeer enthousiaste mensen hun activiteiten diende te beëindigen kun je spreken van een succes. Aan de hand van het rapport kun je stellen dat er nog teveel onduidelijkheden zijn over te schakelen naar het alternatief van levering van energie zoals wij dit graag willen zien binnen onze wijk. En hier zit het succes. Er is veel expertise opgedaan zodat bij nieuwe ontwikkelingen sneller kan worden beoordeeld wat dit voor gevolgen voor onze wijk heeft. Kortom ik zie de ervaring van deze groep mensen van zeer groot belang voor de wijk.
Hiervoor kunnen wij ze als wijkbestuur alleen maar heel veel dank uitspreken voor hun inspanning.

Nu 2020 naar het einde kruipt en hopen op betere tijden gaan wij in 2021 ondanks alles met de champagne omhoog staan en met heel veel positivisme op 2021 proosten.

Veners, houd nog even vol.
Mooie feestdagen en PROOST!

Hans Zuiderwijk

Voorzitter.

Eén gedachte over “ Nieuwjaarswens

 1. Geacht bestuur, beste Hans,

  Ik wil hierbij reageren op een belangrijk deel van wat je in de nieuwjaarswens schrijft, namelijk met betrekking tot de juichende woorden over het “succes” van het project Venenwijk Energie(k) Anders.

  Sinds het uitkomen van het rapport heb ik me richting de wijkbewoners stil gehouden over mijn mening aangaande het rapport. Maar nu de voorzitter van het bestuur van onze bewonersvereniging, niet gehinderd door enige vorm van kennis, in zijn nieuwjaarswens dergelijke onzin heeft verkondigd kan ik niet anders dan toch maar te reageren.

  Wat is het geval, het bestuur van de cooperatie heeft in het huis aan huis verspreide bulletin geconcludeerd dat: “de kansen dat de gepresenteerde oplossingen financieel haalbaar zouden zijn, te minimaal waren. Bij deze conclusie zijn de berekeningen die door Arcadis uitgevoerd zijn, bepalend geweest”.

  Het bestuur van de cooperatie heeft zelf geen mening gegeven over het rapport, sterker nog het rapport is nooit inhoudelijk besproken. Men heeft een besluit genomen op basis van onvolledige en onjuiste cijfers, waarbij ook sprake is van de kans op haalbaarheid en geen standpunt ingenomen is wat die kans dan zou moeten zijn.

  Volgens mij is de reden hiervoor dat men mijn standpunt – namelijk dat het Arcadis-rapport inhoudelijk op tal van punten totaal niet deugt, daardoor waardeloos is en niet als uitgangspunt voor het nemen van besluiten kan dienen – niet onder ogen heeft willen zien. Ik kan en wil deze gang van zaken nog steeds niet aanvaarden omdat deze geen recht doet aan de inspanningen van alle betrokkenen.

  Het doet mij daarom dan ook zeer veel pijn dat de voorzitter spreekt over een “succes” terwijl het dat absoluut niet is, zeker ook vanwege het feit dat mensen die eerst goed samenwerkten nu niet meer door een deur kunnen.

  Het is ook een onjuiste conclusie dat “een enthousiaste groep van mensen hun activiteiten dienden te beeindigen”; de bestuursleden van de cooperatie wilden gewoon niet verder terwijl er nog genoeg te onderzoeken was. Zo is de invloed van subsidies nooit in de berekeningen betrokken en was er geen draagvlak voor een second opinion.

  In het afgelopen jaar is gebleken dat er momenteel belangrijkere dingen zijn dan de energietransitie.

  Ik wens iedereen een Voorspoedig en vooral een Gezond 2021.

  Daarover zijn we het naar ik aanneem in ieder geval wel eens.

  Kees Rouss

  Initiatiefnemer Venenwijk Energie(k) Anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.